ЗДО ”Пролісок” Визирської сільської ради, Визирка
Одеська область, Одеський район

Організація харчування в ЗДО (ЯСЛА-САДОК) "ПРОЛІСОК"

Харчування дітей в закладі дошкільної освіти(ясла-садок) "Пролісок" здійснюється відповідно до:

  • Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 35);
  • “Санітарного регламенту для ДНЗ”  від 14.04.2016  № 563/28693.(зі змінами).

Постанови КМУ:

– “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 24.03.2021 №305;

– “Про внесення змін до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 28.07.2021 №786;

– “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 від 18.08.2021 №871.

Листи:

– МОН “Щодо безкоштовного харчування дітей в закладах освіти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб” від 22.01.2021 №1/9-50;

– МОЗ щодо виконання норм харчування від 22.06.2021 №26-04/18273/2-21;

– МОН, МОЗ “Щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках узакладах дошкільної, загальної середньої освіти” від 07.07.2021 №1/9-347/26-04/19995/2-21;

– Мінекономіки “Щодо договорів про закупівлю у сфері організації харчування у закладах освіти” від 29.07.2021 №3304-04/39136-06.

Загальне керівництво організацією харчування здійснює директор ЗДО Стрельченко О.О. Вона контролює діяльність завгоспа, кухарів, сестри медичної , звертає увагу на своєчасне постачання продуктів, умови їх зберігання; контролює роботу персоналу харчоблоку, додержання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі; періодично перевіряє організацію харчування у групах.

 Фото без опису

Основними принципами організації харчування в  закладі є:

– енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей;

– збалансованість та різноманітність раціону;

– технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності;

– врахування індивідуальних особливостей дітей;

– забезпечення санітарно-гігієнічних норм утримання харчоблоку, санітарних вимог до продуктів харчування, їх транспортування, зберігання та роздачі страв.

В ЗДО(ясла-садок)  дворазовий режим харчування(сніданок, обід).

Відповідальний за виконання та дотримання норм харчування у садочках є:

  • керівник закладу та засновник закладу

У  ЗДО (ясла-садок) "Пролісок"   обов’язок та контроль дотримання затверджених норм харчування покладено на  сестру медичну  Редько А.В. Вона знімає пробу готових страв.

http://dytsadok.org.ua/upload/users_files/37301733/ff8c1fdad3b655b15c6d7c7ceb76f10f.pdf

http://dytsadok.org.ua/upload/users_files/37301733/f351303a4b0e9ee020270ef6737f4a74.doc

http://dytsadok.org.ua/upload/users_files/37301733/3fb3038a1fe34b5ef160409c26741320.png

ПОРАДИ НУТРИЦІОЛОГА ДЛЯ ДІТЕЙ ЩОДО СПОЖИВАННЯ СОЛІ 

Відповідно до світової статистики, понад 90% дорослих і 96% дітей у віці до 4 років вживають більше за рекомендовані норми солі. Якщо дитина споживає велику кількість солі в дитинстві, вона призвичаюється до солоної їжі, і ця звичка залишається на все життя. 

Які рекомендовані норми натрію і солі в щоденному раціоні та які продукти – рекордсмени за кількістю солі, читайте за посиланням.

Фото без описуВ центрі уваги –
питання зміцнення життя та здоров’я дітей.
Фото без опису

 

Фото без описуФото без описуФото без опису



Меню – розклад у ЗДО : складається щоденно  та  окремо  для  двох  вікових груп - дітей  віком від 1   до 4 років та дітей віком від 4 до 6(7) років відповідно до  затверджених   норм   харчування 

Видача готових страв дозволяється тільки  після  зняття  проби медпрацівником , у разі  його  відсутності -іншою особою. 

                                                    

Фото без опису

Фото без опису

Чи відбирати контрольну порцію перед видачею страв на групи 20 квітня 2018 ?

 Запитання Чи обовʼязково перед видачею страв з харчоблоку дошкільного закладу на групи відбирати контрольну порцію?

Відповідь Ні, не обовʼязково. Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах передбачає відбирати добові проби кожної страви в об’ємі порцій для дітей молодшої вікової групи. Ці проби страв зберігають у холодильнику за температури + 4…+8 °С протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня. Також необхідно відбирати не більше однієї порції кожної страви меню-вимоги, аби сестра медична чи особа, яка відповідає за організацію харчування, зняла пробу страви (п. 1.22 та п. 1.24 гл. 1 Інструкції). 

Джерело: https://www.pedrada.com.ua/question/489-chi-vdbirati-kontrolnu-portsyu-pered-vidacheyu-strav-na-grupi

Фото без опису

 

ЗНЯТТЯ ПРОБИ ГОТОВИХ СТРАВ 

Фото без опису                                                      З

Фото без опису

Логін: *

Пароль: *