Організація харчування в ЗДО (ЯСЛА-САДОК) "ПРОЛІСОК"
Харчування дітей в закладі дошкільної освіти(ясла-садок) "Пролісок" здійснюється відповідно до:
- Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 35);
- “Санітарного регламенту для ДНЗ” від 14.04.2016 № 563/28693.(зі змінами).
Постанови КМУ:
– “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 24.03.2021 №305;
– “Про внесення змін до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 28.07.2021 №786;
– “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 від 18.08.2021 №871.
Листи:
– МОН “Щодо безкоштовного харчування дітей в закладах освіти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб” від 22.01.2021 №1/9-50;
– МОЗ щодо виконання норм харчування від 22.06.2021 №26-04/18273/2-21;
– МОН, МОЗ “Щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках узакладах дошкільної, загальної середньої освіти” від 07.07.2021 №1/9-347/26-04/19995/2-21;
– Мінекономіки “Щодо договорів про закупівлю у сфері організації харчування у закладах освіти” від 29.07.2021 №3304-04/39136-06.
Загальне керівництво організацією харчування здійснює директор ЗДО Стрельченко О.О. Вона контролює діяльність завгоспа, кухарів, сестри медичної , звертає увагу на своєчасне постачання продуктів, умови їх зберігання; контролює роботу персоналу харчоблоку, додержання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі; періодично перевіряє організацію харчування у групах.
Основними принципами організації харчування в закладі є:
– енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей;
– збалансованість та різноманітність раціону;
– технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності;
– врахування індивідуальних особливостей дітей;
– забезпечення санітарно-гігієнічних норм утримання харчоблоку, санітарних вимог до продуктів харчування, їх транспортування, зберігання та роздачі страв.
В ЗДО(ясла-садок) дворазовий режим харчування(сніданок, обід).
Відповідальний за виконання та дотримання норм харчування у садочках є:
- керівник закладу та засновник закладу
У ЗДО (ясла-садок) "Пролісок" обов’язок та контроль дотримання затверджених норм харчування покладено на сестру медичну Редько А.В. Вона знімає пробу готових страв.
http://dytsadok.org.ua/upload/users_files/37301733/ff8c1fdad3b655b15c6d7c7ceb76f10f.pdf
http://dytsadok.org.ua/upload/users_files/37301733/f351303a4b0e9ee020270ef6737f4a74.doc
http://dytsadok.org.ua/upload/users_files/37301733/3fb3038a1fe34b5ef160409c26741320.png
ПОРАДИ НУТРИЦІОЛОГА ДЛЯ ДІТЕЙ ЩОДО СПОЖИВАННЯ СОЛІ
Відповідно до світової статистики, понад 90% дорослих і 96% дітей у віці до 4 років вживають більше за рекомендовані норми солі. Якщо дитина споживає велику кількість солі в дитинстві, вона призвичаюється до солоної їжі, і ця звичка залишається на все життя.
Які рекомендовані норми натрію і солі в щоденному раціоні та які продукти – рекордсмени за кількістю солі, читайте за посиланням.
В центрі уваги –
питання зміцнення життя та здоров’я дітей.
Меню – розклад у ЗДО : складається щоденно та окремо для двох вікових груп - дітей віком від 1 до 4 років та дітей віком від 4 до 6(7) років відповідно до затверджених норм харчування
Видача готових страв дозволяється тільки після зняття проби медпрацівником , у разі його відсутності -іншою особою.
Чи відбирати контрольну порцію перед видачею страв на групи 20 квітня 2018 ?
Запитання Чи обовʼязково перед видачею страв з харчоблоку дошкільного закладу на групи відбирати контрольну порцію?
Відповідь Ні, не обовʼязково. Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах передбачає відбирати добові проби кожної страви в об’ємі порцій для дітей молодшої вікової групи. Ці проби страв зберігають у холодильнику за температури + 4…+8 °С протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня. Також необхідно відбирати не більше однієї порції кожної страви меню-вимоги, аби сестра медична чи особа, яка відповідає за організацію харчування, зняла пробу страви (п. 1.22 та п. 1.24 гл. 1 Інструкції).
ЗНЯТТЯ ПРОБИ ГОТОВИХ СТРАВ
З